Συμμετοχή της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. στο 3ο Συνέδριο “Περιβάλλον και Ενέργεια” της Ένωσης Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών

Η Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών (ΕΔΕΜ), είναι μια μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση, με μέλη γυναίκες μηχανικούς εγγεγραμμένες στο ΤΕΕ. Πέρα από τις δράσεις της για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου στην εργασία και την κοινωνία η ΕΔΕΜ πραγματοποιεί και επιστημονικές δράσεις για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και την Κυκλική Οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 3ο Συνέδριο με θέμα ‘Περιβάλλον και Ενέργεια’ στις 3 Οκτωβρίου 2019, και ώρα 15.00-21.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Το συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στην Κυκλική Οικονομία, την Πρόληψη, Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση Αποβλήτων καθώς και στην Εξοικονόμηση και τις Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας.

Η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., στο πλαίσιο του ρόλου της για την ενημέρωση πολιτών και φορέων για την εναλλακτική διαχείριση των ΑΕΚΚ και της υποχρέωσης να αναδείξει τη σημαντική συμβολή της ανακύκλωση των ΑΕΚΚ στην κυκλική οικονομία,  υποστήριξε την διοργάνωση του συνεδρίου με χορηγία.

Εκ μέρους του ΣΣΕΔ στο συνέδριο συμμετείχε η Σύμβουλος Ανάπτυξης κ. Άννα Μίχου, η οποία ανέπτυξε το θέμα: “Εναλλακτική Διαχείριση ΑΕΚΚ στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας

Επιτυχημένη η συμμετοχή της ΑΝΑΚΕΜ στην 84η ΔΕΘ

Υψηλότατο ήταν το ενδιαφέρον πολιτικών, θεσμικών, επιχειρηματικών παραγόντων, καθώς και του κοινού για την παρουσία του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ) ΑΝΑΚΕΜ ΑΕ στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στο περίπτερο της ΑΝΑΚΕΜ, αλλά και στον εξωτερικό χώρο που της διατέθηκε για την προώθηση της νέας καμπάνιας «Πού καταλήγουν τα μπάζα; Μπορείς να αλλάξεις την εικόνα!», γινόταν συνεχής ενημέρωση για την αξία της ανακύκλωσης των ΑΕΚΚ και τις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης διάθεσης, για τις υποχρεώσεις του νόμου και για τις προτάσεις της ΑΝΑΚΕΜ, ενώ εκφράστηκε από το σύνολο των επισκεπτών η υποστήριξη στις πρωτοβουλίες του ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ για την προώθηση της εναλλακτικής διαχείρισης.

Το περίπτερο επισκέφτηκε και ενημερώθηκε για τη διαχείριση των ΑΕΚΚ, τα υφιστάμενα προβλήματα και τις προοπτικές η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κα Φώφη Γεννηματά, συνοδευόμενη από βουλευτές και στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Η κα Γεννηματά ζήτησε την κατάθεση σχετικού υπομνήματος.

Επίσης, με την επίσκεψη τους τίμησαν την ΑΝΑΚΕΜ ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι στην ατζέντα τους περιλαμβάνεται ως προτεραιότητα η ανακύκλωση.

Το περίπτερο επισκέφτηκαν ακόμη οι βουλευτές Ν.Δ. κ. Στ. Καλαφάτης, Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. Ν.Δ., κα Δ. Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κ. Α. Νικολακόπουλος, οι βουλευτές, υπεύθυνοι για θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ΣΥΡΙΖΑ κ. Σ. Φάμελλος και ΚΙΝΑΛ κ. Γ. Αρβανιτίδης.

Από την μεριά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισκέφτηκαν το περίπτερο και ενημερώθηκαν για τις δράσεις της ΑΝΑΚΕΜ ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη κ. Ι. Καϊτετζίδης, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γ. Τσαμασλής, ο Δήμαρχος Χαλκηδόνας κ. Σ. Αναγνωστόπουλος, ο Δήμαρχος  Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνης κ. Γ. Ταταράκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας – Χορτιάτη και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Μ. Γεράνης, η Αντιδήμαρχος Σιθωνίας κα Κ. Γιουβαρλάκη, ενώ από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση οι Αντπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας κ. Π. Μπίλλιας, Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ και κ. Κ. Γιουτίκας, ο επικεφαλής της Παράταξης Πράξεις για την Μακεδονία, Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρ. Παπαστεργίου, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα καινοτομίας κ. Ν. Τζόλλας και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου κ. Φ. Φώτης.

Σημαντική ήταν η επίσκεψη του νέου Πρόεδρου του ΕΟΑΝ,  πρ. Δημάρχου Κηφισιάς, κ. Ν. Χιωτάκη, καθώς και των Προέδρου και Αντιπροέδρου της ΕΥΑΘ καθ. Άγι Παπαδόπουλου και κ. Γ. Παπαϊωάννου, των Προέδρου και Γενικού Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Β. Μπούρα και κ. Λ. Μπακούρα, του Προέδρου του ΤΜΕΔΕ κ. Κ. Μακέδου, του Α΄ Αντιπροέδρου του ΤΕΕ κ. Ν. Μήλη, του Διευθυντή ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γ. Κρεμλή, του Επίτιμου Προξένου του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου κ. Ι. Βεργίνη, του πρ. Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Π. Κοκκόρη, του πρ. βουλευτή και Δημάρχου κ. Δ. Γαλαμάτη, του πρ. Νομαρχιακού Συμβούλου κ. Κ. Αλεξανδρίδη, του Γενικού Διευθυντή κ. Ι. Σαρηγιάννη και στελεχών της Αναπτυξιακής ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., της Διευθύντριας Διοικητικών Υπηρεσιών της ΚΕΔΕ κας Μ. Στρέτσκοβιτς.

Από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου σημειώνονται οι παρουσίες του Προέδρου του Ομίλου Σαμαράς και Συνεργάτες κ. Δ. Σαμαρά, του Προέδρου του Ομίλου ΑΝΑΔΟΜΩ κ. Ν. Κωνσταντινίδη, του Διευθυντή Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας και Νέων Τεχνολογιών των ΕΛΠΕ κ. Σπ. Κιαρτζή, επιχειρηματιών από όλη την Ελλάδα που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της επεξεργασίας ΑΕΚΚ και συνεργατών της ΑΝΑΚΕΜ από όλες τις περιοχές εμβέλειας της.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ κ. Η. Δημητριάδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συνολική παρουσία του ΣΣΕΔ και ιδιαίτερα για την αποδοχή και την στήριξη που εκφράστηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στη νέα καμπάνια της ΑΝΑΚΕΜ για την ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών για τη διαχείριση των ΑΕΚΚ, η οποία και θα συνεχιστεί.

« 3 of 4 »

Πρόσκληση στο Περίπτερο της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Δυναμική θα είναι η παρουσία της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2019, στο πλαίσιο της νέας καμπάνιας ευαισθητοποίησης με τίτλο: «Πού καταλήγουν τα μπάζα; Μπορείς να αλλάξεις την εικόνα!». Ακολουθώντας μια εξίσου δυναμική πορεία ανάπτυξης που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2012, η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. θα κάνει αισθητή την παρουσία της, τόσο με τα στελέχη της που θα ενημερώνουν τους επισκέπτες στο περίπτερο 10 stand 27, για τη διαδικασία ανακύκλωσης των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), όσο και με δράσεις όπου θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό.

Συγκεκριμένα, η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. φιλοδοξεί να  ενημερώσει το ευρύτερο κοινό για την υφιστάμενη κατάσταση στην διαχείριση των μπάζων και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία και την οικονομία, ενώ παράλληλα μας προτρέπει, όταν παράγουμε μπάζα από μια δραστηριότητα, να τα «ανακυκλώνουμε σε αδειοδοτημένη μονάδα επεξεργασίας ΑΕΚΚ» και να «ζητάμε τη βεβαίωση παραλαβής που εκδίδει εγκεκριμένο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ», όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. ξεκίνησε ως ένα από τα πρώτα εγκεκριμένα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) με μια συνεργαζόμενη Μονάδα Ανακύκλωσης στη Θεσσαλονίκη και γεωγραφική εμβέλεια την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στα επτά χρόνια λειτουργίας της πέτυχε να εντάξει στο δίκτυο της 57 Μονάδες Ανακύκλωσης σε δέκα Περιφέρειες και 26 Περιφερειακές Ενότητες. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο που κατέθεσε ήδη η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) αναμένεται η άμεση επέκταση σε άλλες έξι (6) Περιφερειακές Ενότητες, καλύπτοντας γεωγραφικά περίπου το 60% της ελληνικής επικράτειας.

Η συνεπής συμβολή της ΑΝΑΚΕΜ στην επίτευξη του εθνικού στόχου για την εναλλακτική διαχείριση, την τήρηση της νομοθεσίας και την προστασία του περιβάλλοντος, επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα της. Με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 100%, από το 2013 έως το 2018 ανακύκλωσε 1.130.000 τόνους ΑΕΚΚ, ενώ το 1ο εξάμηνο 2019 ανακυκλώθηκαν 520.000 τόνοι.

Η επιτυχία του ΣΣΕΔ οφείλεται στην εμπιστοσύνη που δείχνει στο ανθρώπινο δυναμικό της, στην υψηλή τεχνογνωσία και τον δυναμισμό των στελεχών της, καθώς και στη συνέπεια στο όραμα για μια Ελλάδα χωρίς μπάζα, στην εποχή της κυκλικής οικονομίας. Η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους της εξοικονόμησης πρώτων υλών, της αναβάθμισης της ποιότητας του τουριστικού μας προϊόντος και της αγροτικής γης, της μείωση κινδύνων πυρκαγιάς και πλημμυρών λόγω της υφιστάμενης ανεξέλεγκτης διάθεσης των ΑΕΚΚ, η οποία δημιουργεί νέους ΧΑΔΑ (σκουπιδότοπους), φαινόμενο για το οποίο πληρώνουμε ακριβά πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο περίπτερο του ΣΣΕΔ οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν περισσότερο για τη δράση της ΑΝΑΚΕΜ και τις διαδικασίες αξιοποίησης των ΑΕΚΚ, καθώς και  να διερευνήσουν δυνατότητες και πεδία συνεργασίας.

 

 

 

 

 

Θέση συνεργάτη Μηχανικού στην ΑΝΑΚΕΜ

Η ΑΝΑΝΕΜ Α.Ε. επιθυμεί να συνεργαστεί με Διπλωματούχο Μηχανικό, για τις ανάγκες προώθησης της εναλλακτικής διαχείρισης των Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) σε διάφορες Περιφέρειες της Ελλάδας όπου έχει εμβέλεια.

Απαραίτητα προσόντα:

 1. Δίπλωμα Μηχανικού Περιβάλλοντος, Πολιτικού Μηχανικού, Μηχανολόγου Μηχανικού ή Χημικού Μηχανικού.
 2. Καλή γνώση αγγλικής γλώσσας.
 3. Σχετική εμπειρία σε μελέτες δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα.
 4. Εκπληρωμένη στρατιωτική θητεία για τους άνδρες

Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν:

 • δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας σε ομάδα,
 • ικανότητες συντονισμού, οργάνωσης και εργασίας σε συνθήκες υπό πίεση,
 • δυνατότητα να διαμένουν εκτός της έδρας τους για τακτά χρονικά διαστήματα και για περίοδο αρκετών ημερών,
 • άδεια οδήγησης αυτοκινήτου.

Τα καθήκοντα του συνεργάτη περιλαμβάνουν:

 1. Επικοινωνία και συναντήσεις με Υπηρεσίες του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης, με φορείς, με τεχνικές εταιρείες και με επιχειρήσεις διαχείρισης αποβλήτων, με στόχο την ενημέρωση και τον έλεγχο των διαδικασιών διαχείρισης των ΑΕΚΚ
 2. Αυτοψίες σε χώρους παράνομης απόθεσης ΑΕΚΚ και σε ιδιωτικά ή δημόσια έργα
 3. Διεκπεραίωση των απαραίτητων ενεργειών έναντι των αρμοδίων αρχών για την καταπολέμηση της ανεξέλεγκτης διάθεσης ΑΕΚΚ
 4. Συνεργασία και συμμετοχή σε συναντήσεις με τα στελέχη της εταιρίας, σύνταξη εκθέσεων απολογισμού

Η έδρα του συνεργάτη θα είναι η έδρα του ως ελεύθερου επαγγελματία.

Η εταιρεία προσφέρει ικανοποιητική αμοιβή και προοπτικές εξέλιξης.

Παρακαλούνται οι υποψήφιοι που έχουν όλα τα παραπάνω προσόντα να αποστείλουν βιογραφικό έως 31 Αυγούστου στην ηλεκτρονική διεύθυνση job.anakem@gmail.com, με την ένδειξη στο θέμα: θέση συνεργάτη μηχανικού.

Αποτελέσματα της ημερίδα για την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων στο Αγρίνιο

Το θεσμικό πλαίσιο και τις καλές πρακτικές στον τομέα της ανακύκλωσης αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), ώστε να περιοριστεί και να εξαλειφθεί το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης απόθεσής τους σε παράνομους μπαζότοπους, ανέδειξε η ημερίδα η οποία έγινε την Παρασκευή 28 Ιουνίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ/Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας, στο Αγρίνιο. Θέμα της ήταν «Η εφαρμογή της Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας» και τη διοργάνωσε η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., υπό την αιγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας / Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας.

Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι υποχρεώσεις τις οποίες έχει ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας ως προς τη διαχείριση αυτών των αποβλήτων καθώς και οι ανάγκες και εξελίξεις στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των ΑΕΚΚ και των δευτερογενών υλικών.

Στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας της ημερίδας παρουσιάστηκαν: το εθνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει τη διαχείριση αυτών των αποβλήτων, οι τρόποι εναλλακτικής διαχείρισης των ΑΕΚΚ στα δημόσια και ιδιωτικά έργα, καθώς και η αξιοποίηση των ΑΕΚΚ και των δευτερογενών υλικών στον τομέα των κατασκευών, ενώ στη δεύτερη συνεδρία πραγματοποιήθηκε σεμινάριο για τη σύνταξη Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και τη διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου της ορθής διαχείρισης ΑΕΚΚ.

Από τις εισηγήσεις οι οποίες έγιναν στη διάρκεια της ημερίδας προέκυψαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

 • Το ποσοστό ανακύκλωσης στη χώρα μας δεν φτάνει το 20%, ενώ ο στόχος είναι το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 70% των αποβλήτων μέχρι το 2020.
 • Τα ΑΕΚΚ ή κοινώς τα μπάζα, αποτελούν μία τεράστια και ανεπούλωτη περιβαλλοντική πληγή καθώς χιλιάδες τόνοι αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων καταλήγουν καθημερινά σε ρέματα, δάση και δημόσιους χώρους, ενώ θα μπορούσαν να ανακτηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία, έχουν εντοπισθεί σε ευαίσθητες οικολογικά και προστατευόμενες περιοχές.
 • Υπάρχει ανάγκη για συνεχή ενημέρωση αλλά και ευαισθητοποίηση των πολιτών καθώς και των φορέων σε θέματα γύρω από την κυκλική οικονομία και ιδίως την ανακύκλωση αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).
 • Η ΑΝΑΚΕΜ ΑΕ αποτελεί ένα από τα πρώτα εγκεκριμένα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων, με μετόχους τεχνικές κατασκευαστικές εταιρείες και το πρώτο ΣΣΕΔ που αξιολογήθηκε και ανανέωσε την έγκριση του από τον ΕΟΑΝ με βάση το νέο νόμο 4495/2017. Με τη δραστηριότητά της, έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαχείριση των ΑΕΚΚ. Την περίοδο 2013 – 2018 διαχειρίστηκε περίπου 1.300.000 τόνους, από τους οποίους ανακτήθηκαν περισσότεροι από τους μισούς (650.000 τόνοι) που μετατράπηκαν σε υλικό για τεχνικά έργα.
 • Επισημάνθηκε, τέλος, ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι ώστε όταν καλούν εταιρείες για να παραλάβουν τα μπάζα τους να ζητούν απ’ αυτές την αναγκαία βεβαίωση από Συλλογικό Σύστημα Διαχείρισης προκειμένου να είναι σίγουροι ότι τα μπάζα τους θα παραληφθούν από αδειοδοτημένη μονάδα επεξεργασίας και δεν θα καταλήξουν σε κάποιο ρέμα, δασική έκταση ή ανεξέλεγκτη χωματερή.

Τις εργασίες της Ημερίδας χαιρέτισαν ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ι. Τσιρώνης και ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης Αγρινίου κ. Α. Καλαμπαλίκης.

Οι παρεμβάσεις

– Ο βουλευτής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ιωάννης Τσιρώνης ανέλυσε το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και τη θέση της διαχείρισης των ΑΕΚΚ σ’ αυτή, τις δυνατότητες διείσδυσης των δευτερογενών υλικών στην αγορά και τις νέες θέσεις εργασίας που μπορεί να δημιουργηθούν στον τομέα. Επίσης έθεσε σημαντικά θέματα για τη λειτουργία της εναλλακτικής διαχείρισης, όπως το ρόλο των Συστημάτων και τη σχέση τους με τους διαχειριστές και τον έλεγχο της παράνομης απόθεσης και επί της συνολικής οργάνωσης της διαχείρισης των ΑΕΚΚ.

– Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας Στυλιανός Μπλέτσας εστίασε στις δυνατότητες της κυκλικής οικονομίας και εξειδίκευσε προτάσεις και ευκαιρίες για την Αιτωλοακαρνανία, ενώ δεσμεύτηκε στην επεξεργασία προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εναλλακτική Διαχείριση των ΑΕΚΚ.

– Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., Ηλίας Δημητριάδης αναφέρθηκε αναλυτικά στον τρόπο λειτουργίας της εταιρίας που σήμερα συνεργάζεται με 57 μονάδες ανακύκλωσης αποβλήτων και στη νομοθεσία που διέπει τη διαχείριση των ΑΕΚΚ, για την οποία ζήτησε να τηρείται από τους υπόχρεους διαχειριστές, ώστε να  αποτραπεί η ανεξέλεγκτη διάθεσή τους. Παρουσίασε στοιχεία για το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων στην Αιτωλοακαρνανία, υπολογίζοντας ότι από το 2008 έως το 2018 έχουν αποτεθεί στο περιβάλλον, από δραστηριότητες εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων ποσότητες αποβλήτων που θα μπορούσαν καλύψουν  192 γήπεδα ποδοσφαίρου σε ύψος 2 μέτρων.

– Ο Ιωάννης Παπαηλιόπουλος, πρόεδρος της εταιρείας «Αδρανή Υλικά Θεσσαλονίκης Α.Ε.» ανέλυσε τις διαδικασίες επεξεργασίας και ανακύκλωσης στις μονάδες, ενημέρωσε για τα παραγόμενα δευτερογενή υλικά και τι δυνατότητες χρήσης τους στα δημόσια έργα και τόνισε πως η μη διαλογή στην πηγή αυξάνει σημαντικά, μέχρι και επτά φορές το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων.

– Η Άννα Μίχου, Σύμβουλος Ανάπτυξης της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε.,  περιέγραψε τη διαδικασία σύναψης σύμβασης διαχείρισης ΑΕΚΚ των υπόχρεων διαχειριστών με την ΑΝΑΚΕΜ, καθώς και τον τρόπο ελέγχου και βεβαίωσης της ορθής διαχείρισης. Επίσης, ανέλυσε τον τρόπο υπολογισμού των παραγόμενων ποσοτήτων αποβλήτων κατά την εκτέλεση ενός τεχνικού έργου και τη σύνταξη του Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων που απαιτείται

Ημερίδα στο Αγρίνιο

Ημερίδα  με θέμα: «Εφαρμογή της εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων στην Αιτωλοακαρνανία», διοργανώνει το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. υπό την αιγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας / Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας, την Παρασκευή 28 Ιουνίου, ώρα έναρξης 09.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ στο Αγρίνιο, στην οδό Πάνου Σούλου 11.

Εσπερίδα στην Πάτρα

Εσπερίδα με θέμα: «Εφαρμογή της εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», την Τετάρτη 19 Ιουνίου, ώρα έναρξης 18.30, στην Πάτρα, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Δυτικής Ελλάδας.

Διοργανώνεται από το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. με την υποστήριξη του ΤΕΕ/ΤΔΕ.

Στόχος είναι μέσα από τις εργασίες της ημερίδας να ενημερωθούν οι αιρετοί, τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, οι κατασκευαστικές εταιρείες, οι μηχανικοί και οι επιχειρηματίες για τις προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο διαδικασίες.

Ημερίδα για την εναλλακτική διαχείριση των ΑΕΚΚ στην Π.Ε. Ιωαννίνων

Ημερίδα με θέμα: «Εφαρμογή της εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων στην Π.Ε. Ιωαννίνων», την Τετάρτη 22 Μαΐου, ώρα έναρξης 9.30 π.μ., στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Ηπείρου.

Διοργανώνεται από το ΤΕΕ / Τμήμα Ηπείρου και το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε.

Στόχος είναι μέσα από τις εργασίες της ημερίδας να ενημερωθούν οι αιρετοί, τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, οι κατασκευαστικές εταιρείες, οι μηχανικοί και οι επιχειρηματίες για τις προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο διαδικασίες.

Στο εξής, στο νομό Ιωαννίνων υπάρχει διέξοδος για τα απόβλητα που παράγονται από κάθε δημόσιο και ιδιωτικό τεχνικό έργο και είναι δυνατή η προστασία του περιβάλλοντος από τους παράνομους μπαζότοπους που υποβαθμίζουν  το τοπίο, ρυπαίνουν το έδαφος και τους υδροφορείς, εντείνουν τα πλημμυρικά φαινόμενα και μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές.

Η Ημερίδα περιλαμβάνει ανάλυση του θεσμικού πλαισίου και των υποχρεώσεων των παραγωγών αποβλήτων στα ιδιωτικά και δημόσια έργα, παρουσίαση της διαδικασίας ανακύκλωσης των ΑΕΚΚ και των δυνατοτήτων αξιοποίησης των δευτερογενών υλικών.

Οι εργασίες της Ημερίδας θα ολοκληρωθούν με Σεμινάριο για τους μηχανικούς, με θέμα τον υπολογισμό των παραγόμενων αποβλήτων στα έργα και τη σύνταξη Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Ημερίδα για την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων στη Ζάκυνθο

Ημερίδα με θέμα: «Εφαρμογή της εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων στην Π.Ε. Ζακύνθου» διοργανώνεται, την Δευτέρα 13 Μαΐου, με ώρα έναρξης 9.00 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου.

Τη συνδιοργανώνουν το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. και ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ζακύνθου, με την υποστήριξη του Δήμου Ζακύνθου, του ΤΕΕ/ΤΔΕ Νομαρχιακή Επιτροπή Ζακύνθου και του Επιμελητηρίου Ζακύνθου.

Η ημερίδα αφορά στη διαδικασία παραγωγής των τεχνικών έργων και εντάσσεται στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής και των δεσμεύσεων της χώρας μας για τη διαχείριση των αποβλήτων, την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων.

Στόχος είναι μέσα από τις εργασίες της ημερίδας να ενημερωθούν όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα οι αιρετοί, τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, οι κατασκευαστικές εταιρείες, οι μηχανικοί και οι επιχειρηματίες για τις προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο διαδικασίες.

Η Ημερίδα περιλαμβάνει ανάλυση του θεσμικού πλαισίου και των υποχρεώσεων των παραγωγών αποβλήτων στα ιδιωτικά και δημόσια έργα, παρουσίαση της διαδικασίας ανακύκλωσης των ΑΕΚΚ, καθώς και σεμινάριο για τους τεχνικούς, με αντικείμενο τον υπολογισμό των παραγόμενων αποβλήτων στα έργα και τη σύνταξη Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.

 

Σε επτά (7) νέους νομούς ξεκινά η ανακύκλωση των ΑΕΚΚ με την ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε.

Ξεκινά η ανακύκλωση των μπαζών

Τέλος στους μπαζότοπους, τέλος στα μπάζα και στην ανεξέλεγκτη απόθεση τους στους  νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Λασιθίου, Φωκίδας, Χίου βάζει η άδεια που έλαβε η ΑΝΑΚΕΜ για ανακύκλωση των ΑΕΚΚ. Το γνωστό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) επεκτείνεται πλέον και στους επτά (7) παραπάνω νομούς και φιλοδοξεί να δώσει διέξοδο για τα Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) που παράγονται από κάθε τεχνικό δημόσιο ή ιδιωτικό έργο.

Ως γνωστό, αυτά τα απόβλητα (κοινώς μπάζα) που εγκαταλείπονται σε παράνομους μπαζότοπους υποβαθμίζουν το περιβάλλον, ρυπαίνουν το έδαφος και τους υδροφορείς, εντείνουν τα πλημμυρικά φαινόμενα και μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές.

Τι  αλλάζει με την ΑΝΑΚΕΜ;

Πλέον όμως, όλα τα μπάζα πρέπει να οδηγούνται σε αδειοδοτημένη μονάδα ανακύκλωσης που είναι συμβεβλημένη με την ΑΝΑΚΕΜ. Αυτό διασφαλίζεται και από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στα δημόσια έργα, οι υπηρεσίες ελέγχουν το Σχέδιο Διαχείρισης των Αποβλήτων και τη σύμβαση του αναδόχου με το Σύστημα. Ενώ μετά το πέρας των εργασιών ο ανάδοχος υποβάλλει βεβαίωση παραλαβής των ΑΕΚΚ.

Για τα ιδιωτικά έργα, η υπηρεσία  εκδίδει άδεια δόμησης. Αφού όμως διασφαλιστεί ότι τα ΑΕΚΚ θα οδηγηθούν στην ανακύκλωση.

Όσον αφορά στις ανακαινίσεις, στο τέλος των εργασιών, οι πολίτες μπορούν να ζητούν από τη συνεργαζόμενη εταιρεία που συλλέγει τα μπάζα, τη βεβαίωση του Συστήματος για την νόμιμη παραλαβή των ΑΕΚΚ σε μονάδα.

Τι γίνονται τα μπάζα;

Μετά από διαλογή και επεξεργασία, τα ΑΕΚΚ (μπάζα) γίνονται προϊόντα όπως άμμος, 3Α, γαρμπίλι κλπ. Τα υλικά αυτά ξαναγυρίζουν στην αγορά, αντικαθιστώντας ύλες που εξορύσσονται.

Κοστίζει τελικά η ανακύκλωση;

Για την ορθή διαχείριση των ΑΕΚΚ ο νόμος προβλέπει εισφορά. Είναι η ανάλογη εισφορά ανακύκλωσης της συσκευασίας που ο κάθε καταναλωτής καταβάλλει στην τιμή ενός προϊόντος.

Η εισφορά για την ανακύκλωση των ΑΕΚΚ είναι πολύ μικρή σε σχέση με το κόστος κάθε έργου από το οποίο παράγονται.

Για να γίνει, επιπλέον, κατανοητό το μικρό ή μεγάλο κόστος της ανακύκλωσης μπάζων αρκεί να αναλογιστεί κανείς:

α. το κόστος για την αποκατάσταση των μπαζωμένων ρεμάτων. Το πληρώνει τελικά ο φορολογούμενος.
β. Το κόστος από τις ζημιές που προκαλούν οι πλημμύρες στους οικισμούς. Το πληρώνει τελικά ο φορολογούμενος – πολλές φορές και με τη ζωή του…  Άρα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο από το κόστος εναλλακτικής διαχείρισης των ΑΕΚΚ.

γ. Το κόστος από την ρύπανση των υδροφορέων εξαιτίας επικινδύνων προσμίξεων στα ΑΕΚΚ είναι ανυπολόγιστο. Κι αυτό το πληρώνει ο φορολογούμενος – ακόμα και με την υγεία του.

δ. Το κόστος της ζημιάς από τις πυρκαγιές που μπορεί να προκληθούν από την ανεξέλεγκτη απόθεση ΑΕΚΚ στο περιβάλλον, λόγω των προσμίξεων σε ξύλο, πλαστικό, γυαλί κ.ά, είναι τις περισσότερες φορές βαρύτατη και μη αναστρέψιμη. Και αυτό το πληρώνει τελικά ο φορολογούμενος.

Συνεπώς, το “κόστος” κάθε υλικού δεν προσδιορίζεται μόνο από την αξία του σε χρήμα αλλά και από το περιβαλλοντικό, ενεργειακό, και ανθρώπινο κόστος.

Όχι πια μπάζα

Με την ΑΝΑΚΕΜ λέμε όχι πια μπάζα! Για μια Ελλάδα χωρίς μπάζα, η ΑΝΑΚΕΜ προσκαλεί όλους τους πολίτες στην κοινή προσπάθεια να εξαλείψουμε το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης απόρριψης μπαζών στο περιβάλλον. Παραμένει δε, στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για την παροχή υποστήριξης και περισσότερων πληροφοριών στην ιστοσελίδα www.anakem.gr